Voor het onderhoud van natuursteen zijn vele specifieke producten leverbaar. We raden het gebruik van groene zeep, chloor en zuurhoudende middelen raden we af, deze kunnen natuursteen blijvend aantasten.
Wij adviseren verschillende producten van de merk HMK.

Voor veel producten geldt dat ze voor 'natuursteen' zijn, dus voor zowel marmer, graniet en leisteen. Sommige producten zijn alleen voor graniet of leisteen. Heeft u marmer, dan kunt u ook deze producten voor graniet gebruiken, producten voor graniet kunnen niet altijd voor marmer gebruikt worden. Alle in deze tekst genoemde producten kunnen wij voor u leveren.

Wij raden u aan altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing te lezen. Voer eerst een test uit op een proefstuk alvorens het produkt daadwerkelijk te gebruiken. Voor eventuele negatieve gevolgen kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld.

 

 


Direct na het leggen de vloer grondig schoonmaken. Indien u cementsluier op de natuursteen aantreft, dient u deze zo spoedig mogelijk te verwijderen, de dag nadat de vloer gevoegd is. Wij raden daarom aan om dit met een spons en schoon water te reinigen en te drogen met een pluisvrije schone doek. Blijft er nog een cementsluier aanwezig dan raden wij u aan cementsluier verwijderaar te gebruiken voor marmer R55 en voor graniet en leisteen R63. Bij sterke vervuiling (niet voor cement) bijvoorbeeld R55 gebruiken. Indien u een ander merk neemt, let dan op bij marmer of het middel ook wel geschikt is voor marmer. Er zijn producten op de markt die uitsluitend voor graniet zijn en die kunnen de polijstlaag van marmer aantasten.

Tijdens de droogperiode na het leggen de vloer dweilen met weinig water. Eventueel kunt u een kleine hoeveelheid P24 edelzeep toevoegen aan het water. Het beste is echter alleen water zonder toevoegingen. Voor een vloer die in de cement ligt dient u met 1 maand per centimeter specie rekening te houden (een 'dikke' vloer met vloerverwarming droogt inderdaad soms 6-8 maanden). Het drogen verloopt zo traag omdat alle water door de poriŽn van de tegels en langs de voegen moet verdampen. Dat is duidelijk zichtbaar (witte poeder, met name rond voegen). De droogperiode voor een gelijmde vloer is veel korter.

Wanneer u vloerverwarming heeft dient u ten minste 6 weken te wachten, alvorens rustig te beginnen met opstoken.

Na een paar weken wordt aangeraden de vloer te impregneren met S34. Voor graniet is dit - afhankelijk van het soort - niet altijd noodzakelijk, maar wel aan te raden. Daarna kan de vloer eventueel nog behandeld worden met P19 marmer/graniet polish. Deze was geeft meer glans, dit is afhankelijk van de manier van oppoetsen van de polish.

Het dagelijks / wekelijks dweilen kan met een scheutje P24 edelzeep afgewisseld met P19 polish in het dwijlwater.


Direct na het leggen de vloer grondig schoonmaken. Indien u cementsluier op de natuursteen aantreft, dient u deze zo spoedig mogelijk te verwijderen, bijvoorbeeld de dag nadat de vloer gevoegd is. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld R63 gebruiken. Bij sterke vervuiling (niet voor cement) bijvoorbeeld R55 gebruiken. Voor sommige soorten leisteen, bijvoorbeeld Kotah Stone en Black Slate dient u een minder agressieve cementsluier-verwijderaar voor marmer te gebruiken (de R55).

Tijdens de droogperiode na het leggen de vloer dweilen met weinig water. Eventueel een kleine hoeveelheid P24 edelzeep toevoegen aan het water. Leisteen wordt meestal in de cement gelegd en dan dient u met 1 maand per centimeter specie rekening te houden (een 'dikke' vloer met vloerverwarming droogt inderdaad soms 6-8 maanden). Het drogen verloopt zo traag omdat alle water door de poriŽn van de tegels en langs de voegen moet verdampen. Dat is duidelijk zichtbaar (witte poeder, met name rond voegen). Een gelijmde vloer droogt veel sneller.

Wanneer u vloerverwarming heeft dient u ten minste 6 weken te wachten, alvorens rustig te beginnen met opstoken.

Na een paar weken wordt aangeraden een impregneermiddel te gebruiken S34 en daarna een P24 slijtvaste coating. Dit geeft bescherming en verdiept de kleuren. Opfrissen van de vloer kan met een scheutje P23 in het dwijlwater. Op druk belopen plaatsen kan de coating worden bijgewerkt.

Voor het geheel verwijderen van coating-, was- of zeep-lagen kan bijvoorbeeld R55 gebruikt worden.

Het dagelijks / wekelijks dweilen kan met een scheutje P24 in het water.

 

Een vloer die al lang ligt, is soms (sterk) vervuild tot diep in de 'poriŽn' van de natuursteen. Zo'n vloer kunt u schoonmaken met bijvoorbeeld R55 is niet zuurhoudend of R63 voor overige vloeren. Deze middelen verwijderen vet, vuil en oude waslagen. Let goed op of het onderhoudsproduct ook daadwerkelijk geschikt is voor uw type natuursteen. R63 is niet geschikt voor marmer, travertin, kalksteen en andere niet zuurbestendige materialen.
Laat de vloer na het reinigen goed drogen (een paar dagen).

Impregneer de vloer, of gebruik een was om te voorkomen dat er opnieuw vuil in trekt. Lees m.b.t. dit punt ook de tekst over nieuwe vloeren (zie boven).

Het dagelijks / wekelijks dweilen van elke natuursteen vloer kan met een scheutje P24 in het water.
We krijgen ook geregeld vragen over de mogelijkheden m.b.t. het 'opschuren' van een natuursteen vloer, vandaar enkele opmerkingen :
Het opschuren van een leisteen vloer is niet mogelijk.
Het opschuren / polijsten van een graniet vloer is wel mogelijk, maar relatief kostbaar (ongeveer 120,- per m2).

Een marmer vloer kan behalve opgeschuurd ook 'gekristalliseerd' worden, wat voordeliger is.


Er is ook een polijstpoeder P27 speciaal om marmer weer glansend te maken. Deze dient op de oppervlakte te worden gepoetst met een poetsmachine.Voor onderhoud van wandtegels kunt u de richtlijnen aanhouden die gelden voor marmer en graniet, respectievelijk leisteen vloeren.

 

We adviseren interieurbladen te impregneren voordat u ze in gebruik neemt. Dit kan met bijvoorbeeld S34. Met name bij wastafelbladen en aanrechtbladen voorkomt u met een impregnator dat u telkens watervlekken krijgt (die op zich geen kwaad kunnen en weer wegtrekken). Een blad kan nat worden bij transport en montage.

Impregneer het blad pas als het goed droog is en herhaal dit na een paar dagen. De impregnator trekt in de poriŽn van het materiaal en u dient het blad te verzadigen zodat het geen water en vuil meer opneemt. u kunt makkelijk testen of uw blad voldoende geimpregneerd is door er wat schoon water op te laten lopen. Dat dient als druppels OP het blad te blijven liggen.

Voor het grondig reinigen kunt u R55 gebruiken, bij graniet kunt u de R63 gebruiken. Voor onderhoud P21 marmer/graniet politoer, deze met een pluisvrije doek oppoetsen geeft een mooie glans. Voor dagelijks gebruik kunt u P24 edelzeep aan het water toevoegen.


Er is een vezamelverpakking van HMK en deze bevatten de R55, S34 en de P21. Deze verpakking is speciaal voor interieuronderhoud en badkamers met kleine oppervlakken.De gebruikelijke badkamer en WC reinigers bevatten veel zuren die blijvende schade aan het natuursteen kunnen geven. Gebruik daarom nooit middelen zoals bijvoorbeeld Calgoniet, WC Eend etc.


Bij het plaatsen / monteren van een interieurblad wordt doorgaans montage- en/of een zuurvrije kit gebruikt. Deze is na 24 tot 48 uur droog. Tot die tijd dient u het blad nog niet te gebruiken.

We adviseren interieurbladen te impregneren voordat u ze in gebruik neemt. Dit kan met bijvoorbeeld S34. Met name bij wastafelbladen en aanrechtbladen voorkomt u met een impregnator dat u telkens watervlekken krijgt (die op zich geen kwaad kunnen en weer wegtrekken). Een blad kan nat worden bij transport en montage.

Impregneer het blad pas als het goed droog is en herhaal dit na een paar dagen. De impregnator trekt in de poriŽn van het materiaal en u dient het blad te verzadigen zodat het geen water en vuil meer opneemt. u kunt makkelijk testen of uw blad voldoende geimpregneerd is door er wat schoon water op te laten lopen. Dat dient als druppels OP het blad te blijven liggen.

Voor het grondig reinigen kunt u R55 gebruiken. Voor onderhoud P21 marmer/graniet politoer, deze met een pluisvrije doek oppoetsen geeft een mooie glans. Voor dagelijks gebruik kunt u P24 edelzeep aan het water toevoegen.


Er is een vezamelverpakking van HMK en deze bevatten de R55, S34 en de P21. Deze verpakking is speciaal voor interieuronderhoud en badkamers met kleine oppervlakken.


De gebruikelijke onderhoudsmiddelen kunnen zuren bevatten die blijvende schade aan het natuursteen kunnen geven. Gebruik daarom nooit
middelen zoals bijvoorbeeld Calgoniet, schoonmaakazijn, etc.


Wanneer u op een natuursteen blad moet gaan staan - voor bijvoorbeeld het poetsen van een raam in de keuken - let dan goed op waar u gaat staan. De smallere stroken natuursteen rondom de kookplaat kunnen wel tegen een stootje, maar 50 tot 100 kg is iets anders!

Tenslotte raden wij aan zeer hete pannen NIET direct op uw keukenblad te zetten. Graniet kan onder invloed van hoge temperatuur verkleuren en dat trekt niet meer weg!